Störningar på Missionskyrkans ljudanläggning

Lågpassfilter installerat på antennväxelsystem hos SK3GA – Hudiksvalls Sändareamatörer.

Störningar på Missionskyrkans ljudanläggning. Vi har idag blivit uppmärksammade på att vi under sändning idag 26/1 – 2016 störde Missionskyrkans ljudanläggning under ett pågående föredrag i deras lokal.

Vi har efter det varit i kontakt med ljudansvarige på Missionskyrkan och SA3BPE Henrik ska på fredag 29/1 kl 08.30 träffa ansvarige och ta en första ”kik” på prylarna. Lars, som är ljudansvarig välkomnade oss! Vidare så tog SA3BPE kontakt med DL3 SM3GDT för att se var SSA’s avstörningsväska finns. Undertecknad har idag även sökt SM3MTF Lennart som är avstörningsfunktionär inom tredje distriktet.

Under tiden denna utredning pågår kör vi från SK3GA med begränsad effekt, 100 watt. Nä vi störde var effekten 700 watt. SM3IRD Rolf och SA3BPE Henrik har idag installerat lågpassfilter på SK3GA’s antennväxelsystem och där gjort vad vi kan för att inte orsaka störningar från oss i SK3GA – Hudiksvalls Sändareamatörer.

Har du problem med störd utrustning? Då finns det lite olika vägar att gå. Tror man att det är någon form av radiosändare som stör så kontaktar man PTS (Post och Telestyrelsen). Tror man att det är någon eldriven ”mojäng” som orsakar störningen kontaktar man Elsäkerhetsverket. Det händer faktiskt att Elsäkerhetsverket eller PTS sätter försäljningsstopp på prylar som stör. Då får återförsäljaren/producenten kalla tillbaka såld produkt från marknaden.

Här kan du se PTS lista över beslut som de fattat om försäljningsförbud: http://www.pts.se/sv/Dokument/Beslut/Spektrum/2015/

Här hittar du mer information om hur Elsäkerhetsverket arbetar och produkter som fått försäljningsförbud av denna myndighet: http://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/Forsaljningsforbud/

Till sist vill jag nämna om du tror att det är en Radioamatör eller Amatörradiosändning som stör så tveka inte att höra av dig till den lokala amatörradioföreningen så hjälper de mer än gärna till att av-störa störd utrustning. Vi har den tekniska kompetens som krävs för att i första hand hjälpa till på egen hand, eller i andra hand hjälpa till att komma i kontakt med berörd myndighet.

73 de SA3BPE
Henrik Persson

Ordförande – SK3GA
Hudiksvalls Sändareamatörer

#Störningar #Missionskyrkan #Hudiksvall #SK3GA

Posted in Amatörradio and tagged , , , .