Tips: Repeaterdatabas

Såg i Facebookgruppen för SWEDMR om en ny repeaterdatabas som IZ8WNH Andrea håller på att bygga upp. Fyller alla i sina repeatrar här så kommer detta utmynna i att det i framtiden kommer bli lättare att söka efter repeaters och sortera landsvis när man ska bygga en kodplugg för t ex en DMR-terminal. Självklart kan du sortera ut så du får ut D-Star, FM, C4FM osv med. Extra fiffigt med alla repeatrar på en och samma site om man ska ha med sin handapparat på resande fot.

Startsidan på nämnda site. Bara att klicka på ikonerna för att komma till respektive innehåll.

Du hittar till IZ8WNH’s site här: https://www.iz8wnh.it/

SK3GA’s repeatrar är först i Sverige att finnas i IZ8WNH’s egna databas. I skrivande stund ser det ut så här om man sorterar på Svenska repeatrar. Notera att detta INTE är data som hämtas från BrandMeister du ser här. Hur du får ut data från BrandMeister förklaras längre ner på denna sida.

Lägg till din repeater

Vill du addera din repeater till databasen kan du klicka här; https://www.iz8wnh.it/rpts/edit-rpt.html Behöver du hjälp eller förklaring så finns det en ruta ”Tips to fill in the form” på denna sida som förklarar vad som avses med de olika fälten. Det du registrerar här är i IZ8WNH’s egna databas. Och det är denna databas som våra repeatrar är först i Sverige att vara med i.

Fiffiga funktioner

Det finns en hel del matnyttigt på nämnda site. Bland annat kan du exportera ditt sökresultat i CSV-format. Smidigt när man håller på och komponerar en kodplugg som tidigare nämnts. Länkar till CPS för Anytone, TYT m.fl. hittar man också på siten. Du kan till och med få ut en färdig kodplugg för t ex Anytone AD-878UV direkt från siten, detta återkommer vi om i en annan artikel.

Som grädde på moset för de Italienska radioamatörerna är det adderat en fiffig funktion som ger ett ungefärligt täckningsområde för varje repeater. Se bilden här nedan. Denna funktion har undertecknad efterfrågat även för de svenska repeatrarna, vi får se hur detta blir med denna sak i framtiden…

Få ut realtidsdata

Vill man få ut realtidsdata (vilka repeatrar som är online i detta nu) från BrandMeister kan man göra det här: https://www.iz8wnh.it/rpts/DMR.php Då hämtar sidan data direkt från BrandMeister, tänk på att ev repeatrar som är tillfälligt QRT inte syns här i denna lista. Du kan även här välja CSV-format eller att få ut listan i PDF-format. Smidigt! Att tänka på här att notera vilket system man får med i sitt sökresultat. En snabb sökning ger oss att det finns DMR+ och BrandMeister i Tyskland som bilden nedan visar.

Se ”Source” för vilket system du får med i sökresultatet. Hovrar du här i denna vy över de blåmarkerade ID’n så får du upp information om repeaterns konfiguration om vilka TG’s som finns på respektive TS med mera.

Det var ett kort och koncist tips från oss i SK3GA. Kort och gott en trevlig site med massa nyttigheter. Stort tack till IZ8WNH Andrea för detta!

Tycker du att det finns en massa konstiga begrepp och termer som TS, TG, BrandMeister osv? Då tycker jag du ska lathunden som finns publicerad på SSA’s hemsida under Sektion Digital. Du hittar lathunden här.

Lycka till!

73 de SA3BPE Henrik

PS. Tydligen så är denna artikel värd att ha med under ”Press Room & Links” på siten. Extra kul!


Posted in Amatörradio, DMR, Information, Nyheter, Repeater.