SSA Månadstest

Vi på SK3GA – Hudiksvalls Sändareamatörer kör i mån av tid SSA Månadstest.

Mer info om SSA Månadstest hittar du på SM3CER’s contest sida. Regler för testen hittar du här: http://www.sk3bg.se/contest/text/mt.txt

ssa-månadstest-2015

Tio tips om SSA Månadstest – av SM5AJV
Månadstesten är en utmärkt nybörjartest som bara tar en till två timmar i anspråk per månad. Testen körs i två separata delar varje månad. En CW-del och en SSB-del. Testen är ett utmärkt tillfälle att bli en bättre operatör, förstå mer om vågutbredning och antenner.

1. Skriv in alla testens datum och tider i almanackan. Det är lätt att missa en test annars. All information om testen hittar du på SM3CER:s contestsajt www.sk3bg.se/contest
  2.  Läs reglerna! Tänk på att det inte är OK att endast köra kompisen. För att en station skall antas ha varit med i testen och ge poäng till övriga deltagare måste den köra minst 5 QSO.
  3. Använd ett loggprogram. Sätt dig in i programmet i god tid före testen. Prova också att köra några prov-QSO, så vet du att allt fungerar som det skall. Kolla att det inte finns några störningsproblem. Log4U av SM5NBE & SM3CER är ett gratisprogram speciellt gjort för månadstesten. Bara att ladda hem och testa! Se vidare på www.sk3bg.se/contest/log4u
  4. Behöver du veta din lokator? Prova med http://f6fvy.free.fr/qthLocator/fullScreen.php och leta rätt på ditt QTH med hjälp av Googles karta.
  5. Om du är nybörjare: Börja med att ropa upp de stationer som ropar CQ. Det är betydligt lugnare än att ropa CQ själv, du slipper att bli uppstressad av en ev. pile-up. När du blivit varmare i kläderna kan du prova att ropa CQ.
  6. Var kortfattad i varje QSO. Upprepa inte vad motstationen sänder utan sänd bara ditt testmeddelande en gång. T.ex. SM5XYZ 59 08 JO89WJ. Om motstationen behöver något repeterat, svara bara på det som han frågar om. Ber han om lokatorn svara bara med lokatorn, inte hela testmeddelandet.
  7. Var noggrann när du loggar. Allt kollas i loggen och det är ingen idé att gissa vad motstationen sänder. Ta t.ex. inte för givet att en station alltid är i samma lokator, han kan vara tillfälligt på sitt sommar-QTH. Gör en omfråga när du är osäker. Det är också viktigt att du loggar vad du själv sänder. Om du t.ex. sänder 43 som signalrapport till en svag station måste det stå i loggen, annars får motstationen avdrag.
  8. Var inte rädd att flytta en station till 80 eller 40 om du saknar stationen där. Men se till att vara bra förberedd med en QSY-frekvens som fungerar. Lägg QSY-frekvensen i något av radions minnesplatser eller på den andra VFO:n. Ibland måste man prova
    flera gånger. Lättast går det att flytta stationer på SSB, men CW funkar också.
  9. Eftersom testen körs på eftermiddagen börjar de flesta att köra testen på 40 meter medan det fortfarande finns konditioner där. Är det bra konditioner på 40, så flyttar de flesta ner till 80 meter efter halva testen. Men har man svårt att få QSO är det en hel del som sticker till 80 tidigare. Hoppa lite mellan banden så hör du när folk flyttar.
  10. Skicka alltid in loggen! Och gör det så fort du kan, helst elektroniskt. Ju snabbare alla skickar in sina resultat desto fortare kommer resultaten. Glöm inte ange för vilken klubb du tävlar, så bidrar du till klubbtävlingen.

Lycka till!

SM5AJV Ingemar