D-Star

dSTAR_LOGO

Logotype för D-Star i Sverige.

SK3GA är QRV med en hotspot för D-Star med signalen SK3RHU. Vi testar att köra hotspoten med följande hårdvara;

• RX/TX – Yaesu FT-7800 (20 w)
  • Antenn – Fyrstack Aerial
  • Dator – HP Server med G4KLX’s mjukvara
  • Modem – DVRPTR v1-kort
  • Internetanslutning – 100/10 Mbit fiber

Ställ in din D-Star-kompatibla radio enligt följande:

Frekvens: 434.475 MHz +/- 0,00 i skift – detta för att RPT1 & RPT2 skall sändas korrekt. Viktigt!

Your call: CQCQCQ

RPT1: SK3RHU  B (notera att B ska vara i åttonde position)

RPT2: SK3RHU  G (notera att G ska vara i åttonde position)

My call: Din amatörradiosignal

Hotspoten är kopplad till DCS010B (ragchew/slask) som default.

Nu är det installerat en timer control på hotspoten. Det innebär att hotspoten själv kopplar upp sig mot respektive modul på DCS där SSA-bullen, Tekniksnacks- och HAMtech-ringarna går. Du behöver alltså inte längre koppla upp dig mot dessa respektive moduler längre, det sker i god tid numera helt automatiskt. I bilden nedan ser du vilka moduler som berörs och var trafiken routas under vissa tider. Du kör med grundinställningarna i de fyra parametrarna UR-call, RPT1, RPT2 och MY-call.

timercontrol-sk3rhuB

Komma ut/koppla runt på DCS010 eller annan reflektor

Från och med ircDDB Gateway 20150213 måste du numera koppla ner hotspoten från den modul den är kopplad till innan du kan koppla om. Detta gör du enklast med DTMF-kommandot ‘#’ eller via YOURCALL ‘*******U’ (* = blanksteg, U i åttonde position).

För att koppla hotspoten mot exempelvis den svenska modulen T skickar du i YOURCALL ”DCS010TL”, viktigt med ”L” i åttonde position då det är just i åttonde position man ger kommando för vad man vill göra. ”L” står för LINK, vi vill alltså koppla upp oss mot DCS010T. När hotspoten svarar ”Kopplar till DCS010T” (kommer både som tal och textmeddelande i din radio) så ställer du om YOURCALL till ”CQCQCQ”. Nu kan du sända och du berättar för systemet att du nu anropar vem som helst som är QRV på just DCS010T. Samma tillvägagångssätt gäller för alla idag existerande reflektorer.  Lätt va? 🙂

För att på fler sätt komma ut på D-Star så kan man använda sig av t ex slashrouting, STN, CCS eller callsignrouting. Mer om dessa begrepp och hur du kopplar upp dig mot omvärlden hittar du i tekniksnack.pdf som du alltid hittar senaste utgåvan av på tekniksnack.se. Du kan även här nedan läsa den online.

CCS7

För att kunna använda alla systemets finesser ska man registrera sin signal för CCS7. För de klubbmedlemmar som känner sig osäkra på detta hör av er till SA3BPE – Henrik eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret som du finner på sidan ”om oss” så får du hjälp med detta. CCS7 registrering gör du HÄR. Du ska få en bekräftelse liknande denna bild:

sa3bpe-ccs7

Längst ner i bild står det CCS-Code / CCS7-ID: 3897 / (240)3003. 3897 är det gamla CCS för SA3BPE som håller på att fasas ut då det bara fanns 10 000 unika nummer för detta system. CCS7 är uppdaterat så att varje land får 10 000 unika nummer med ett landsprefix, Sverige har prefixet 240 i detta nya system, du ser det i tabellen ovan som (240).

Mer information om vad CCS7 är och hur det används hittar du i tekniksnack.pdf, kapitel 12 eller här på engelska.

OBS!! Följande ang ircDDB gäller bara signaler för Hotspot/Repeater/Gateway. Inga personliga signaler ska reggas här.

ircDDB/UStrust registrering gör du HÄR. Via denna länk som du hittar HÄR kan du kontrollera om din Hotspot/Repeater/Gateway signal har blivit rätt registrerad.

Programmeringsfiler till din D-Star radio hittar du på www.d-star.se eller http://tekniksnack.se/filer.html – följ bara instruktionerna du hittar där eller i din radios manual så är du igång.

Nyttig sida om D-Star på Svenska: www.d-star.se

Nedan kan du se det uppskattade täckningsområdet för SK3RHU-B, hotspoten för D-Star i Hudiksvall:

1909230_576918752399525_1359044007_oBild: SM0TSC

Vi i SK3GA vill rikta ett speciellt tack till SM0TSC och SM0RUX för all support!