DMR – Digital Mobil Radio

DMR - Digital Mobil Radio

Här hittar du information om DMR – Digital Mobil Radio. Anledningen till att jag samlar ihop denna information är kort och gott att det finns en hel uppsjö av information att finna på massa olika sidor. Jag vill helt enkelt försöka ge en så samlad bild som möjligt under ett och samma paraply. Nedan kan du alltså läsa mer om vad DMR är och vad det ger oss radioamatörer för nytta.

Vad är då DMR – Digital Mobil Radio? DMR är kort och gott en standard som ETSI tagit fram. Vi radioamatörer kör detta på VHF och/eller UHF med lämplig repeater eller hotspot som lokal gateway.

Vad är då ETSI?

”ETSI is the recognized regional standards body – European Standards Organization (ESO) – dealing with telecommunications, broadcasting and other electronic communications networks and services.

We have a special role in Europe. This includes supporting European regulations and legislation through the creation of Harmonised European Standards. Only standards developed by the three ESOs (CEN, CENELEC and ETSI) are recognized as European Standards (ENs).” Källa: https://www.etsi.org/about/what-we-are

DMR är alltså ett standardiserat protokoll som flera tillverkare använder sig av för att bygga digitala radionät av. Man kan se det som att DMR-protokollet är själva plattformen och på denna plattform finns det olika tillverkare som har byggt på med egna funktioner. Ex.vis; Motorola MOTOTRBO & Hytera DMR. Det finns en hel uppsjö av tillverkare för DMR-radiosystem, de två som nämndes tidigare här är de vanligast förekommande och är för den breda publiken mest kända.

Vad vinner man på att köra DMR – Digital Mobil Radio?

Nedan har jag saxat ut från Digital Mobile Radio Association:

DMR enables a single 12.5 kHz channel to support two simultaneous and independent calls. This is achieved using TDMA, Time Division Multiple Access. Under TDMA DMR retains the 12.5 kHz channel width and divides it into two alternating timeslots A and B (illustrated in figure 1 below) where each timeslot acts as a separate communication path.

The end-to-end digital nature of DMR means that applications such as text messaging, GPS and telemetry can be easily added onto radio devices and systems. DMR standard also supports the transmission of IP data over the air enabling the easy development of standard applications. This offers a higher potential return on your investment. For many one of the key drivers for switching to digital is to add business enhancing data services and applications to radio systems.

Kort och gott så använder vi frekvensspektrumet mycket effektivare då två samtal via DMR tar lika stor bandbredd som ett traditionellt FM-samtal (12,5 kHz). Samtidigt som vi kan skicka annan data förutom talet.

En annan förträfflig bieffekt är att vi spar en massa energi på terminalsidan (användarsidan) i och med att vi sänder och tar emot vår trafik i tidsluckor. Vi sänder i sk. pulståg med mottagningsluckor emellan. Detta gör att vi spar upp till 40 % av våra batteri i handterminalerna. Extra trevligt!

Hur håller systemet reda på oss?

Det finns idag ett par olika system för detta men det som används i Sverige (och en stor del av övriga världen) heter BrandMeister. Detta är en servermjukvara med databas för alla radioamatörer som gillar digital amatörradio. BrandMeister är alltså en masterserver som håller reda på oss och skickar vår trafik till rätt mottagare. Detta innebär att vi kan alltså prata över gränserna, vi kan kommunicera DMR till DMR, DMR till D-Star, C4FM (Fusion) till DMR etc. etc. Detta kan du alltså inte göra i de kommersiella näten.

Att tänka på som kan vara lite krångligt i början är att vi inte i ”datavärlden” heter ex.vis SA3BPE utan vi får skaffa oss ett unikt ID-nummer. Det är så systemet fungerar. Vi behöver alltså programmera in ett ID i vår radio som berättar att det är SA3BPE. I mitt fall är mitt DMR-id 2403003.

Ditt egna DMR-id får du ansöka om här; https://register.ham-digital.org/ Fråga gärna undertecknad om det är något du undrar över eller kom förbi klubben på onsdagar när vi kör digitala kvällar och ställ din fråga.

*** *** *** ***

Tack till SM0TSC Johan för lotsningen i detta digitala mode!

73 de SA3BPE